כיצד מטפל סיעודי בדיור מוגן מסייע לקשיש?
הדיור המוגן בישראל מחולק בדרך כלל למספר קבוצות שונות. קשישים עצמאיים, קשישים תשושים וקשישים סיעודיים. קשישים עצמאיים יכולים לדאוג לעצמם ולנהל חיי יומיום שגרתיים, הם מכירים את השירותים הרפואיים שניתנים להם במסגרת המגורים בדיור המוגן, אך הם זקוקים לו רק במקרים נקודתיים. קשישים תשושים הם מי שיכולים להתנהל באופן עצמאי חלקי, אך סובלים מבעיות שיכולות לפגוע בניידות שלהם ולכן זקוקים לתמיכה סיעודית מפעם לפעם, בהתאם לצורך. הקבוצה האחרונה היא קבוצת הקשישים הסיעודיים, שזקוקים לליווי של מטפל ולסיוע מקצועי לאורך היום ולעיתים גם בלילה.
על עבודתו של המטפל הסיעודי
המטפל הסיעודי, איש העזר שמוצמד אל קבוצת הקשישים הסיעודיים, הוא מי שמספק את התמיכה הרפואית והסיעודית לאורך שעות היום. עבודתו כוללת טיפול בקשיש וביצוע של מטלות שונות, מעזרה עם מקלחות והליכה לשירותים, קימה מהמיטה והתארגנות בבוקר ועד לקיחת תרופות, זריקות, חבישה של פצעים או כל עזרה רפואית בסיסית אחרת.
המטפל הסיעודי למעשה מספק את התמיכה בקשיש בכל צרכיו ודואג לנוחיותו ולרווחתו. בעת הצורך הוא דואג להזעיק רופא, מספק טיפול עזרה ראשונה וכמובן תומך בקשיש בכל הפעולות היומיומיות שהוא מתקשה לעשות.
טיפול מוסדי או אישי?
בדיור מוגן פועלים בשתי שיטות עיקריות בכל הקשור לטיפול סיעודי. אפשרות אחת היא דיור מוגן ובו יש צוות סיעודי קבוע, שנמצא במקום במשך 24 שעות ודואג לצרכי המטופלים במחלקה הסיעודית.
אפשרות שנייה היא של העסקת עובד סיעודי מורכב, אח או אחות, מטעם חברה מתמחה ובדרך כלל על ידי המשפחה של הקשיש. העובד הסיעודי השכיר נמצא במסגרת הדיור המוגן לצד הקשיש, מתגורר איתו או מגיע לעבודה מדי יום, בהתאם לסיכום התעסוקתי.
לכל אחת מהשיטות יש יתרונות וחסרונות משלה. עובד שפועל בחסות הדיור המוגן עצמו כפוף לנהלים ולתקנות במוסד והוא חלק מצוות שנמצא במקום בכל שעות היום. מצד שני, הוא לא תמיד מסוגל לתת טיפול מיידי לקשיש, בגלל עומס בעבודה. לעיתים הקשר האישי גם הוא אינו מתבסס, בגלל שהעזרה הסיעודית ניתנת על ידי צוות שמתחלף בשעות היום השונות.
העסקת אחות או אח סיעודיים באופן פרטי היא בעלת יתרון מבחינת הטיפול בקשיש, שכן מדובר בטיפול ממוקד בו ובצרכים שלו, אך העסקה זו ממומנת בעיקרה על ידי המשפחה או הקשיש עצמו, בסיוע של קופות החולים וחברות הביטוח שיכולות לספק החזר כספי על ההוצאה.
המטפל הסיעודי הוא כתובת אמינה, אחראית ומקצועית לכל צרכיו של הקשיש הסיעודי. הוא מסייע לו בפעולות יומיומיות שגרתיות, מספק תמיכה טיפולית וקשר אל הסמכויות הרפואיות והוא לא פעם גם אוזן קשבת חשובה בתהליך ההתמודדות של הקשיש עם מצבו הבריאותי.
עבור קשישים רבים שמצבם הסיעודי חמור במיוחד, הסיוע הזה הוא קו לחיים – טיפול מסור, אישי וממוקד בקשיש עצמו.