דיור מוגן הוא מרכז דירות שמתאים למבוגרים עצמאיים שרוצים לחיות בחברת אנשים דומים להם. הדיירים בדיור מוגן גרים בדירה שיש בה אבזור מקסימלי עבור הצרכים שלהם ולחיים איכותיים ועצמאיים.
בנושא דיור המוגן יש מושגים ומונחים רבים שכדאי להכיר, חלקם לא ברורים ומעט מורכבים להלן הסבר כללי על דיור מוגן- כל המושגים והמונחים.
כל המושגים בנושא דיור מוגן
דיירי הדיור המוגן
אלו אנשים עצמאיים מעל גיל 65 שמסוגלים לנהל משק בית ומעוניינים בחיי חברה של הגיל שלהם. בתוך המסגרת הזו הם מקבלים דירה מאובזרת, שמירה, שירותי רווחה, חוגים, ימי כיף ובילוי וקשרים חברתיים עמוקים.
דיור מוגן תומך – דיור מוגן תומך הוא דיור מוגן שהשירותים שמגיעים לדייר קרובים אליו, הוא קרוב לארוחות לטיפולים הרפואיים ולכל פעילויות התרבות.
פעילויות העשרה ופנאי– הדיירים מקבלים במסגרת הדיור מוגן מגוון הרצאות, חוגים כמו דרמה, התעמלות, מחול, ציור או ברידג’. כמו כן הם יוצאים למגוון פעילויות חוץ ולטיולים בארץ וגם בחו”ל.
מחלקה טיפולית – בדיור מוגן פועלות גם מחלקות טיפוליות שמיועדות לקשישים במצב סיעודי. היתרון בזה שאם אחד מבני הזוג מגיע למצב סיעודי, יש לו את האפשרות לעבור מחלקה אבל עדיין להישאר בקרבת בן הזוג שלו ולא להתרחק.
תשלום פיקדון– הפיקדון הוא אחת התשלומים הנפוצים ביותר בדיור מוגן. בכניסתו של הדייר לדיור המוגן הוא מפקיד סכום ומדי שנה יורד מהפיקדון כסף בהתאם לצרכיו של הדייר. במידה והדייר הלך לעולמו הכסף שנותר עובר ישירות ליורשיו של הדייר. שיעור הכסף שנלקח מהפיקדון מצוין בחוזה שנחתם מראש.
דמי אחזקה חודשיים– מדי חודש הדיירים משלמים דמי אחזקה שיצוינו גם הם בחוזה מראש, דמי אחזקה כוללים; אבטחה, תרבות, גינון, אחות, שירותי כביסה וכו’.
דמי כניסה– זאת אופציית תשלום לאלה שמתקשים לגייס את כל סכום הפיקדון. אך הסכום שיורד בדמי השחיקה הוא גדול יותר כשתוך 4 שנים רוב דמי הכניסה אמורים להישחק.
מסלול רכישה– אופציה שבה הדייר רוכש את יחידת הדיור והיא נרשמת בטאבו על שמו. הדייר עדיין צריך לשלם דמי אחזקה וכשיורשיו ירצו לעשות שימוש בדיור הם יאלצו לחכות לגיל המתאים.
דמי שכירות חודשיים– מסלול תשלום נוסף למי שמתקשה להשיג את הסכום המבוקש כבר מלכתחילה. סכום השכירות מטבע הדברים גבוה יותר מכל אופציה אחרת, שכן הוא מחליף את הפיקדון ואת החלק היחסי שהמרכז אמור היה לקבל במסגרת הפיקדון- דמי השחיקה.