הסיפור של דליה ירושלמי (88) ממחיש בצורה הטובה ביותר את כל הטוב שיש לפעילות הגופנית להציע לאנשים בגיל המבוגר. לאחר שנולדה עם מום בלב ולא היתה פעילה במשך שנים, דליה מתאמנת מדי יום, נראית ומרגישה נפלא “אני מאמינה בכוח רצון ולקיחת צעדים”
פעילות גופנית סדירה היא אחד מהדברים החשובים ביותר לשמירה על הבריאות, והקביעה הזאת נכונה עוד יותר כאשר מדברים על גיל מבוגר. פעילות כזאת חיונית להזדקנות בריאה, לתפקוד יומימי ולעצמאות.
נראה כי יש לא מעט סיבות שגורמות לאנשים להימנע מהפעילות – מחלות ומצבים כרוניים, הרגשה של עייפות ופחד מנפילות או חבלות שאופייניות לעוסקים בספורט. אך כאן גם נעוצה הטעות, שכן מי שמבצע פעילות גופנית באופן סדיר (זה עלול לקחת זמן עד שתגיעו לשם) נהנה קודם כל מהרגשה משופרת, ומסיכוי טוב לשיפור המצב בין אם הוא או היא מתמודדים עם כאבי פרקים, לחץ דם גבוה, סוכרת או מחלת לב. את הטוב שמרנו לסוף – הפעילות מביאה לשיפור ביכולות הקוגניטיביות ובלימה של הדרדרות בפן הזה.
רוצים דוגמה? דליה ירושלמי, בת 88 דיירת בפאלאס תל אביב מזה שמונה שנים. דליה נולדה עם מום בלב וכבר כשהייתה ילדה קטנה נאלצה לעבור בדיקת אק”ג כל שלושה חודשים והרופאים אף אסרו עליה להתאמן.
השנים חלפו, המחקר והידע שהצטבר על היתרונות שבפעילות גופנית ויכולות הריפוי שלה שינו את התמונה, וכשדליה היתה בת 56, היא פגשה שוב את הרופאים בעקבות בעיה רפואית אחרת. ההנחיה שקיבלה היתה הפעם שונה. “הרופאה הכריחה אותי להתחיל לבצע פעילות גופנית, היא אמרה שכדאי אתחיל בשחייה”. נזכרת דליה.
“לא ידעתי אז לשחות, אז כדי שאצליח להתמיד הצבתי לעצמי מטרה ללמוד לשחות, ואפילו לקחתי שיעורי שחייה. תוך זמן לא רב הצלחתי לשחות 36 בריכות ב-42 דקות”.
השחייה עשתה את שלה, ההרגשה הטובה והישפור במצב הבריאותי הביאו את דליה להתמיד, וכאשר סגרו את הבריכה לחודש שלם של שיפוצים היא החליטה להעביר את הפעילות לחדר הכושר. “גם כאן לא זה לא הלך חלק” היא משחזרת. “הם ביקשו כתנאי מקדים אישור רפואי, הלכתי לבדיקות אך לצערי לא הצלחתי לעבור”. אך היא לא נשברה. “התעקשתי וביקשתי מעובדי חדר הכושר שהכירו אותי להתחיל בהדרגה ובזהירות וכך היה – בסיום החודש חזרתי על הבדיקה ועברתי בהצלחה. מאז אני מתאמנת באופן קבוע כמעט מדי יום – במכשיר קרוסטריינר ובאימונים אישיים בחדר כושר”.
חשוב לציין שדליה היא רק דוגמה אחת לשינוי לטובה שמביאה הפעילות הגופנית דווקא בגיל המבוגר. העיסוק בספורט גורם לשיפור תפקוד מערכות הלב וכלי הדם ומערכת הנשימה, מסייע באיזון לחץ הדם. הוא משפר את התנועתיות ואת הגמישות במפרקים, מחזק את השרירים והעצמות, מסייע בשיפור הקואורדינציה ושיווי המשקל ויותר מהכל – פשוט גרם לנו להרגיש נפלא.