טיפים לתזונה בריאה בגיל השלישי

זוג מבוגרים יושב ואוכל ארוחת בוקר ביחד

עודכן בתאריך : 1.10.24

התזונה שלנו היא הדלק שנחוץ לגוף שלנו בכדי לבצע את פעולותיו היומיומיות, אך בגילאים שונים, הגוף דורש דלק ספציפי כדי לפעול באופן אופטימלי. מהי התזונה הנכונה והמיטיבה ביותר בגיל השלישי ואיך תשמרו על אורח חיים בריא שיוביל לאריכות ימים?

תזונה נכונה היא מפתח לבריאות טובה בכל גיל, אך חשיבותה מתעצמת ככל שאנו מתבגרים. בגילאים מבוגרים, הגוף עובר שינויים פיזיולוגיים רבים, ותזונה מאוזנת ועשירה יכולה לסייע בשמירה על איכות חיים גבוהה ובריאות תקינה ואף לסייע בהארכת החיים. אם נושא התזונה בגיל המבוגר חשוב לכם, הגעתם למקום הנכון. בכתבה זו נציג לכם מספר טיפים מעשיים לתפריט בריא ותזונה נכונה בגיל הזהב.

חשיבות התזונה בגיל השלישי

תזונה נכונה בגיל הזהב היא הרבה יותר מאשר רק אכילה לשובע. על פי נתוני משרד הבריאות, תת-תזונה בקשישים היא תופעה נפוצה המשפיעה על כ-30% מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל. תזונה לקויה עלולה להוביל לירידה בתפקוד הגופני והקוגניטיבי, להחלשת המערכת החיסונית ולהגברת הסיכון למחלות כרוניות.

מחקרים מראים כי תזונה מאוזנת בגיל השלישי יכולה לסייע בשמירה על מסת השריר וחוזק העצמות, שיפור תפקוד מערכת העיכול, הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, שמירה על בריאות המוח ותפקוד קוגניטיבי ובשורה התחתונה – כל מה שיעשה שמח וטוב לגוף שלכם. לאור זאת, חשוב להקפיד על תזונה מותאמת ומאוזנת, העונה על הצרכים התזונתיים המיוחדים של הגיל השלישי. אז קיבצנו עבורכם מספר טיפים להתמקד בהם, כצעד ראשון לחיים בריאים, מאוזנים ושמחים.

 

כמה ארוחות מומלץ לאכול ביום?

בגיל המבוגר, מומלץ לחלק את צריכת המזון למספר ארוחות קטנות לאורך היום. ההמלצה היא לאכול 5-6 ארוחות קטנות במקום 3 ארוחות גדולות. זאת מכיוון שהתיאבון עשוי לרדת עם הגיל, וארוחות קטנות יותר קלות לעיכול ומסייעות בשמירה על רמות סוכר יציבות בדם. כמו כן, עם השנים עלולות להגרם צרבות כתוצאה מהחלשות השסתום המפריד בין הושט לקיבה, ולכן, חומצות הקיבה עולות וגורמות לצריבת הושט. חלוקת המזון למספר ארוחות קטנות, גם כן תומכת בהקלה על צרבות.

 

סוגי המזונות המומלצים למבוגרים

תפריט בריא לגיל הזהב צריך לכלול מגוון רחב של מזונות, כשהדגש העיקרי הוא במזונות עשירים בסיבים תזונתיים, ומזונות משולבים עם חלבון איכותי וויטמינים. הסיבים התזונתיים שנמצאים במזונות כמו דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות, חשובים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ומסייעים במניעת עצירות (במיוחד בעת לקיחת תרופות). חלבון איכותי, שמצוי במזונות כגון דגים, עוף, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן וקטניות, חיוני לשמירה על מסת השריר ותפקוד תקין של מערכת החיסון ובאשר לוויטמינים, מומלץ לצרוך מזונות עשירים בסידן וויטמין D, שחשובים לבריאות העצמות וחיזוקן, כמו מוצרי חלב, דגים וירקות עם עלים ירוקים, ומזונות עשירים בוויטמין B12, שחיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים, כגון בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. במקביל, מומלץ להפחית בצריכת מזונות עתירי נתרן, סוכר ושומן רווי.

 

כמות השתייה המומלצת

כמו בכל גיל, שתייה מספקת חיונית להמון פעילויות המתרחשות בגוף, בין אם זה לסייע לפעולות העיכול ובין אם זה להגדלת נפח הדם. בגיל השלישי, שתיית מים חיונית בעיקר גם למניעת התייבשות, בעיה שנפוצה בקרב מבוגרים, ויכולה להוביל לכאבי ראש, ירידה בלחץ הדם, סחרחורות ואפילו בלבול קוגניטיבי. לרוב ההתייבשות מתרחשת משום שישנה ירידה בתחושת הצמא הגיל השלישי ולא שמים לב לכך שלא שותים. כדי למנוע זאת יש לעקוב אחר כמות המים במהלך היום, כאשר ההמלצה היא לשתות לפחות 8-10 כוסות נוזלים ביום, בעיקר מים, ולהשאיר את הגוף רענן ורווי לאורך כל היום. אם קשה לכם לשתות את כמות המים הזאת, ניתן לגוון עם תה צמחים, מרק צח או משקאות דלי קלוריות.

 

קבלת ייעוץ תזונתי

פנייה לייעוץ תזונתי מקצועי יכולה לסייע בהתאמת התפריט לצרכים האישיים, תוך התחשבות במצב הבריאותי, בתרופות ובהעדפות האישיות. תופעות רבות המתרחשות עם השנים ועם נטילת תרופות, יכולות להוות מכשול מפני הנאה מאוכל ולהביא להימנעות מאכילה. החדשות הטובות הן שדיאטנית יכולה לסייע בבניית תפריט מאוזן ומותאם, ולתת מענה לבעיות תזונתיות ספציפיות, כך שעדיין ניתן ליהנות מתפריט עשיר, מגוון וטעים.

 

התמודדות עם עצירות הקשורה לתרופות

עצירות היא בעיה נפוצה בגיל השלישי, במיוחד בקרב אנשים הנוטלים תרופות מסוימות. אך אל תגידו נואש, ישנם מספר טיפים תזונתיים שיסייעו לכם בהתמודדות עם עצירות. כפי שציינו, הגברת צריכת הסיבים התזונתיים והקפדה על שתייה מרובה יתמכו במצב זה, וכמו כן, שילוב של פירות יבשים בתפריט, כמו שזיפים מיובשים. בכל מקרה, כאשר אתם מקבלים תרופה חדשה, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לעניין האוכל, על מנת שלא ייווצר מצב בו אתם אוכלים דבר מה שעלול לנטרל את השפעת התרופה לדוגמה, או לגרום לבעיות נוספות, וכמובן לעולם לא ליטול תרופה שלא בהמלצת רופא או בהתייעצות איתו.

שמירה על בריאות הפה

בריאות הפה משפיעה באופן ישיר על היכולת ליהנות ממזון מגוון ולהימנע מכאבים כרוניים בשיניים ובחניכיים. עם השנים, מתרחשים שינויים דנטליים שבאים לידי ביטוי בקשיי לעיסת האוכל ובליעתו, וכמו כן עלולים להיווצר טעמי לוואי ויובש בפה כתוצאה מנטילת תרופות. לכן, מומלץ לשמור על היגיינת פה קפדנית, לבקר אצל רופא שיניים באופן סדיר ולהתאים את מרקם המזון ליכולות הלעיסה האישיות. לעיתים קרובות הפתרונות יכולים להיות פשוטים משחשבתם ואף מהנים, לדוגמא, לעידוד הפרשת רוק בפה, ניתן להיעזר במציצת סוכריות או לעיסת מסטיקים. חשוב להיות בקשר רציף עם בעל מקצוע מתאים וליישם את הנחיותיו באופן קבוע.

 

תזונה הבריאה ברשת עזריאלי פאלאס

תזונה נכונה בגיל השלישי היא מרכיב מפתח בשמירה על בריאות טובה ואיכות חיים. ברשת הדיור המוגן  עזריאלי פאלאס מבינים את חשיבות התזונה בגיל השלישי, ונעזרים ביועצי תזונה מומחים לתכנון ובניית תפריט בריא ומאוזן, התואם לצרכים המיוחדים של הגיל המבוגר. בתכנון התפריט מושקעת מחשבה רבה ודאגה לצרכי הדיירים, לאורח חייהם ולגילם, לרבות התחשבות בצרכים הבריאותיים והתזונתיים הייחודיים שלהם.  בחדרי האוכל שבבתי הרשת, הדיירים נהנים מתפריט עשיר, מגוון ומזין, המוכן מדי יום מתוצרת טרייה ואיכותית ובסטנדרטים הכי גבוהים.

בשורה התחתונה, תזונה נכונה היא השקעה בבריאות ובאיכות החיים. באמצעות יישום הטיפים שהוצגו במאמר, תוכלו ליהנות מבריאות טובה ואיכות חיים גבוהה גם בגיל השלישי.

הכתבות הבאות

דילוג לתוכן