בשנים האחרונות עוסק המחקר בממצאים שמלמדים על נטייה של אנשים מבוגרים, יותר מצעירים, להרגיש רגשות חיוביים על פני רגשות שליליים.
הצוות שמטפל בדיירים בבית דיור מוגן, כדוגמת פאלאס רעננה, משתדל בדרך כלל להתעדכן במחקרים שעוסקים בגיל השלישי. זאת על מנת לדעת יותר ובעקבות זאת גם לשפר יותר את הטיפול שמקבלים הדיירים.
בשנים האחרונות עוסק המחקר בממצאים שמלמדים על נטייה של אנשים מבוגרים, יותר מצעירים, להרגיש רגשות חיוביים על פני רגשות שליליים.
לאור הירידה בתפקוד הקוגניטיבי ובבריאות הגופנית שנוטה להגיע עם העלייה בגיל, היינו מצפים שהגיל יהיה קשור למצב רוח רע ולא למצב רוח טוב יותר. אבל, מחקרים מראים שאנשים מבוגרים מציגים רגשות חיוביים יותר וגם משתחררים מהר יותר מרגשות שליליים, מאשר צעירים.
חוקרים אחרים מציינים שזה לא כל כך קל לקבוע שאנשים מבוגרים הם מאושרים יותר. אבל, גם אם הם מאושרים יותר מהממוצע, עדיין חשוב לדעת באילו מצבים אסטרטגיה מסוימת זו מעניקה לאדם הספציפי את האיכויות הספציפיות או את העוצמות שמאפשרות לו להרגיש טוב יותר.
ויסות מצב הרוח
יש פסיכולוגים שמאמינים שתהליכים קוגניטיביים אחראיים על כך שאנשים מבוגרים נוטים להיות מאושרים יותר. לטענתם, המבוגרים מעדיפים להתמקד ולזכור את האירועים החיוביים ולהשאיר מאחוריהם את החוויות השליליות. תהליכים אלה, חושבים הפסיכולוגים, עוזרים לאנשים מבוגרים יותר לווסת את הרגשות שלהם ומאפשרים להם לראות את החיים באור שטוף שמש.
אבל, מה מסביר את יכולת ויסות מצב הרוח החיובי על ידי אנשים מבוגרים? ובכן, במאמר שפורסם ב-Current Directions in Psychological Science, החוקר Derek Isaacowitz באוניברסיטת נורת’איסטרן בחן את ההסבר האפשרי לנקודת המבט החיובית – והוא, שאנשים מבוגרים עשויים להיות טובים יותר בוויסות רגשותיהם, בגלל שהם נוטים להפנות את מבטם מדברים שליליים או לראות דברים חיוביים.
איזקוביץ’ מציג ראיות המצביעות על כך שבהשוואה לצעירים, אנשים מבוגרים מעדיפים דפוסים של הסתכלות חיובית והם מפגינים את היחס החיובי ביותר, דווקא כאשר הם נמצאים במצב רוח רע, בעוד שצעירים במצב זה מפגינים את היחס השלילי ביותר.
המחקר מציין שיש למעשה הקשר סיבתי בין הסתכלות חיובית לבין מצב הרוח: דפוסים של הסתכלות חיובית יכולים לעזור לווסת את מצב הרוח של מבוגרים שיש להם יכולת קשב טובה. למרות שאנשים מבוגרים מעדיפים להתמקד בגירויים חיוביים, המחקר מראה שהם לא בהכרח מפסידים באותו זמן מידע חשוב ומשמעותי כלשהו.
אנשים מבוגרים מאושרים יותר
חוקרים מצאו שאנשים מבוגרים יותר שהתבוננו בתמונות של פרצופים או מצבים, נטו להתמקד ולזכור יותר את התמונות השמחות ופחות את התמונות השליליות. חוקרים אחרים מצאו שאנשים מבוגרים מחפשים מצבים שיאפשרו להם להרים את מצב הרוח שלהם. למשל, הם יימנעו מחוגים חברתיים שכוללים אנשים שעלולים לפגוע בהם. מחקר אחר מצא שאנשים מבוגרים לומדים להרפות ממטרות שיגרמו להם לתחושת אובדן או אכזבה ונצמדים למטרות שמבטיחות להם רווחה גדולה יותר.
יש גם חוקרים שמשערים שאושר בחיים המאוחרים יותר, נוצר בהשפעת הירידה הקוגניטיבית, שמאלצת את המבוגרים להתרכז במחשבות פשוטות ושמחות יותר.